PROIECT DE LUCRARE- „OPORTUNITATEA EVANGHELIEI” IN MIJLOCUL ALBANEZILOR

PROIECT DE LUCRARE- „OPORTUNITATEA EVANGHELIEI” IN MIJLOCUL ALBANEZILOR

PROIECT DE LUCRARE- „OPORTUNITATEA EVANGHELIEI” IN MIJLOCUL ALBANEZILOR

Descrierea contextului

Republica Macedonia (limba macedoneană: Република Македонија), sau Macedonia, sau fosta Republică iugoslavă a Macedoniei (Πоранешна Југословенска Република Македонија) este o țară în Peninsula Balcanică în Europa de sud-est. Se mărginește cu Serbia (și disputatul teritoriu Kosovo) la nord, Albania la vest, Grecia la sud și Bulgaria la est.

Capitala este orașul Skopje ce are peste 600.000 locuitori. Are mai multe orașe mai mici, cum ar fi Bitola, Prilep, Tetovo,Kumanovo, Ohrid, Veles, Stip și Strumica.

Republica Macedonia este adesea denumită o țară de lacuri și munți. Există mai mult de 50 de lacuri naturale și artificiale și șaisprezece lanțuri montane cu o înălțime de peste 2000 de metri. Țara este membră a Organizației Națiunilor Unite, Consiliului Europei, membră asociată a Organizației Internaționale a Francofoniei, a Organizației Mondiale a Comerțului și a OSCE. Începând cu decembrie 2005, este stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană și urmează să devină membră NATO. Limba vorbite în Macedonia sunt: limba macedoniană și limba albaneză.Conform recensământului din 2002, 1.344.815 de cetățeni macedoneni au declarat că vorbesc macedoneana, 507.989 au declarat albaneza, 71.757 – turca, 38.528 – romani, 24.773 – sârba, 8.560 – bosniaca, 6.884 –aromâna și 19.241 au declarat că vorbesc alte limbi.

VIZIUNE

Lucrarea pe care dorim să o facem în Macedonia este evanghelizarea, ucenicizarea și plantare de biserici printre albanezi. Viziunea noastră ca și familie este ca în următorii 5 ani să vedem grupuri de ucenici ai lui Hristos printre albanezii care în prezent practică religia islamică. Ceea ce ne dorim este ca în următorii 5 ani să vedem cel puțin 5 ucenici ai lui Hristos dintre albanezi.

After School

Acest proiect are ca scop atingerea cu evanghelia a tinerei generații. Credem ca daca investim in cei mici, vom avea sansa sa vedem o viitoare generatie pentru Cristos.

NECESITATE

Acest proiect este necesar datorita faptului ca in Macedonia nu este dezvoltata ideea de after-school , mai ales in randul albanezilor.

Într-un context social şi cultural în care motivaţia pentru cunoaşterea şi asimilarea

valorilor este tot mai redusă, iar interesul tinerilor faţă de fenomenul cultural şi ştiinţific este tot mai

scăzut, ne propunem organizarea unor activităţi de învăţare formal şi nonformal , dezvoltării

competenţelor cognitive şi culturale, al dezvoltării personale şi adaptării la un stil de viaţă sănătoasă.

Consumul de TV ca principal mod de petrecere a timpului liber este asociat cu o frecvenţă scăzută a lecturii. Televiziunea şi lectura la nivel comportamental de consum al copiilor se exclud reciproc. Astfel copiii care se uită des la televizor citesc puţin sau deloc, iar cei care citesc frecvent, se uită rar la televizor. Proiectul AgapeKids își propune un program în care copilul este ajutat să conștientizeze importanța lecturii și a creșterii intelectuale.

Lipsa programelor de „After-School” disponibile comunității albaneze este una dintre motivațiile principale ale acestui proiect.

VALORI SI VIZIUNE

OBIECTIV GENERAL:

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea interesului copiilor față de învățătură,

educarea copiilor in aspectul comportamental și folosirea calitativă a timpului liber.

I.OBIECTIVE SPECIFICE:

  • Asigurarea unui cadru securizat de petrecere a timpului liber;
  • Prevenirea neglijării copilului şi a problemelor de adaptare şcolară ;
  • Integrarea mai rapidă în programul şcolar prin creşterea adaptabilităţii la acest tip de mediu;
  • Creşterea gradului de accesibilitate al familiilor care doresc alternative mai bune pentru îngrijirea şi educarea copiilor;
  • Realizarea unei campanii de informare şi promovare a proiectului în comunitate;
  • Sensibilizarea comunităţii faţă de problematica nevoii copilului de a fi asistat în a-şi forma deprinderi dezirabile de petrecerea timpului liber, de a învăţa, de a se comporta, de a socializa de a accepta diversitatea;
  • Schimbarea percepţiei comunităţii asupra problemelor elevului mic din familia prea ocupată;
  • Creșterea rezulatelor și performanțelor școlare;

.

EVANGHELIZARE

În rândul albanezilor din Skopje, vestea bună Evangheliei este puțin cunoscută iar peste 95% dintre albanezi încă nu au Biblia în casele lor. Numesc evanghelizare acțiuni prin care mesajul Evangheliei să ajungă la urechile albanezilor. Proclamarea Evangheliei înaintea unui singur om, sau înaintea unui grup este principala metodă folosită de apostoli și cred că este relativă în orce context și în orce timp. O altă unealtă folosită în evanghelizare este pagina de facebook a bisericii. Ne propunem să organizăm evenimente speciale de evanghelizare, evenimentele relative pentru cultura albanezilor. În următorul an ne propunem să dăruim minim 500 de noi testamente albanezilor din Skopje și din împrejmuimi.

Ucenicizare

Domnul Isus ne-a trimis să facem ucenici iar acest lucru costă răbdare, timp și credință. Cea mai mare investiție în ceea ce privește timpul nostru este facerea de ucenici. După evanghelizare ne întâlnim cu oamenii interesați, petrecem timp cu ei și în detaliu îi învățăm Evanghelia pe care primit-o de la Domnul. Măsurăm această activitate printrun proces în care vedem oameni care la început aveau cunoștiințe vage despre Hristos, iar mai apoi ajung la revelația faptului că Isus este singurul Mântuitor trimis de Dumnezeu pentru a oferi mântuirea tuturor celor ce cred.

Grupe de casă

Contextul în care mergem întro vizită și vestim evanghelia, prezentăm răspunsul lui Dumnezeu la problemele cu care albanezii se confruntă se poate transforma întro lucrare de succes atunci când Duhul Sfânt conduce întreaga întâlnire. Această lucrare o numesc lucrarea „grupelor de casă”. Ceea ce încercăm este să construim în fiecare familie o întâlnire în care să-L lăudăm pe Dumnezeu și în care să ne rugăm și să facem un mini serviciu de biserică. Săptămnal ne dorim să avem cel puțin o întâlnire în casa cuiva.

Servicii de biserică

De aproape un an încercăm să organizăm un serviciu divin în fiecare săptămână. În această arie am învățat multe lucruri care merg cât și lucruri sensibile care nu merg. De-a lungul timpului am avut și musulmani la această întâlnire cât și oameni care l-au primit pe Domnul în inima lor. Această lucrare este încă în formare și nădăjduim în Dumnezeu că se va dezvolta tot mai mult. Am văzut că prezența unui musulman la această întâlnire poate avea un efect negativ asupra celorlalți albanezi care cred în Domnul Isus, de aceea contextul cultural ne obligă la o strategie care să fie specific culturii lor. Uneori am optat pentru întâlnirea în case în locul acestei întâlniri însă dorim ca și această întâlnire să se facă.

Contact:

Facebook: Tănasescu Ionuț și Debora

Tel: 00389 71 252 056

Contul Fundatiei APME

Cont bancar deschis la Banca Transilvania – APME

RON – RO20BTRLRONCRT00G8971802

-specificati: pentru familia Tanasescu

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează