Israelul plange trecerea in nefiinta a unui iubit cronicar al istoriei sale

Watch the video

Israelul plange trecerea in nefiinta a unui iubit cronicar al istoriei sale

Israelul a plans moartea fotografului cunoscut la nivel mondial, David Rubinger. Rubinger, care avea 92 de ani, a documentat istoria Israelului inca dinainte ca acesta sa fi devenit un stat. Iata o relatare pe care am realizat-o mai demult, despre viata si lucrarea sa.

Cu peste 60 de ani in urma, fotoreporterul israelian David Rubinger si-a inceput cariera, chiar inainte de nasterea Israelului. Asta mi-a dat o sansa de care putini fotografi se pot bucura, aceea de a documenta o poveste de la inceput pana la sfarsit. Rubinger isi spune propria poveste si povestea Israelului intr-o carte intitulata Israel Through My Lens. El a documentat acele zile istorice timpurii, cum ar fi cea din 1947, cand ONU a votat infiintarea statului evreu.

Oamenii dansau pe strazi. In ziua urmatoare deciziei ONU de a infiinta statul Israel, tinerii s-au urcat la bordul unui automobil britanic blindat, cu numarul politiei britanice pe ea, cu un sofer britanic si un steag pictat manual.

A inceput ca fotograf independent si mai tarziu a lucrat timp de mai multi ani pentru revista Time-Life. El a prezentat primii ani ai Israelului, lupta pentru independenta si bucuria evreilor de a se intoarce din toata lumea in Tara Promisa. Idealismul, sentimentul de a lupta pentru egalitate, justitia sociala, rusinea de a nu lucra...

In timpul carierei sale, el a fotografiat aproape toti liderii Israelului: de la primarul legendar al Ierusalimului, Teddy Kolleck, la viitorul prim-ministru Simon Peres, prim-ministrul Golda Meir la Knesset si in bucataria ei, Yitzak Rabin si sotia lui Leah luand micul dejun, generalii israelieni Rabin si Moshe Dayan in timpul razboiului, si bineinteles, primul prim-ministru al Israelului, David Ben Gurion.

Fata lui exprima ceva aparte. O am pe una dintre copertile unei carti de-ale mele. E ca granitul. Tare ca o stanca.

El a surprins triumful Israelului, imortalizand bucuria de dupa raidul de succes din Entebbe. El a aratat suferinta Israelului de-a lungul multelor razboaie.

Una dintre cele mai dragi fotografii este una facuta in Aswan, in 1980. E o postura foarte intima intre doi lideri dupa patru razboaie. O asa intimitate...

Cea mai faimoasa fotografie a lui Rubinger a fost facuta in 1967, in timpul Razboiului de Sase Zile. Pentru prima data, in aproximativ 2 500 de ani, parasutistii israelieni au cucerit Orasul Vechi al Ierusalimului si faimosul Zid al Plangerii. Cand parasutistii au venit la zid, Rubinger era acolo.

Pentru a obtine orice fel de perspectiva, a trebuit sa fotografiez de la sol. Eram culcat la pamant si ii fotografiam pe soldati in timp ce umblau. Am trei cadre aproape identice.

Ani mai tarziu, Rubinger i-a fotografiat pe aceiasi trei parasutisti la Zidul Plangerii. Barbatii si tara lor se maturizasera. Maturizat e cuvantul potrivit. S-a dus frumusetea copilariei, idealismul tineresc...

Rubinger e de parere ca, din 1967, Israelul a luat decizii neintelepte. El este foarte critic cu privire la multe dintre politicile sale, dar acum cand natiunea sarbatoreste inca o aniversare, el spune ca a fost o istorie de-a dreptul remarcabila.

Referitor la cei 62 de ani, consider ca e ceva unic in istorie ceea ce a reusit acest popor sa faca in 60 de ani.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 169 - 11 martie 2017 la Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează