Coalitia Europeana pentru Israel - o voce pro-Israel in Uniunea Europeana

Watch the video

Coalitia Europeana pentru Israel - o voce pro-Israel in Uniunea Europeana

Tomas Sandell e liderul Coalitiei Europene pentru Israel, organizatie care promoveaza consolidarea relatiilor dintre UE si Israel si care lupta cu antisemitismul, in Europa si in cadrul ONU. Am discutat recent cu Sandell in Ierusalim despre cateva provocari cu care se confrunta Israelul.

Tomas Sandell, bine ai venit la Jerusalem Dateline! Europa este de multe ori un mediu ostil pentru Israel. Tu lucrezi pentru a sustine Israelul. Ai putea sa ne spui cateva cuvinte despre ceea ce faceti voi pentru Israel, in Europa?

Puterea majoritara din domeniul politicii externe a UE se afla la Bruxelles. Eu lucrez acolo, fiind angajat in relatii cu politicienii, transmitandu-le rapoarte si date concrete si, totodata, oferindu-le solutii alternative pe care nu le-ar putea obtine din alta parte.

Care crezi tu ca e cea mai mare amenintare care vine din Europa spre Israel?

Cred ca exista mai multe amenintari. Una dintre ele iese in evidenta cand analizam datele demografice, criza migratiei si amenintarea islamului radical. Pe langa acestea, mai e ceva ce eu numesc antisemitism sofisticat. El vine din acele domenii ale societatii in care unii incearca sa fie campionii drepturilor omului, dar au totusi o intelegere ciudata asupra acestora. Ei cred ca circumcizia copiilor contrazice drepturile copilului, iar in ceea ce priveste jertfele, ei cred ca asta este impotriva drepturilor animalelor. Se pare ca, in Europa, toti beneficiaza de drepturi mai putin evreii.

Europa era fruntasa in miscarea BDS. Cum este situatia acum? Miscarea se dezvolta sau scade in amploare?

Vestea buna e ca exista semne de scadere. In ceea ce priveste aspectul legal, Inalta Curte a Frantei a decis ca aceasta miscare e ilegala, ca ea contrazice Dreptului International. Exista si unele declaratii politice, ca cea a guvernului britanic condus de Cameron, care zicea ca orice autoritate locala care vrea sa boicoteze Israelul va trebui sa suporte consecintele si va fi sanctionata de guvernul din Londra.

Cu toate acestea, exista o tendinta puternica in Europa. Cand am discutat cu premierul, i-am explicat ca miscarea BDS e o miscare de mici dimensiuni, insa este o miscare galagioasa si foarte bine finantata, chiar si din bani europeni proveniti din impozite. Acesta e un alt motiv pentru care am infiintat Coalitia Europeana pentru Israel. Stiam ca exista multi crestini care inteleg mesajul despre Israel, dar acesta ramanea mereu intre zidurile bisericii.

Ca europeni, trebuie sa privim la ce s-a intamplat in anii 30 si sa intelegem ca Germania si Europa erau mult mai inradacinate in crestinism. Totusi, cea mai mare crima impotriva evreilor a avut loc intr-un context crestin.

Noi credem ca nu conteaza cati suntem. Conteaza ca exista un grup care indrazneste sa mearga in locurile dificile pe plan politic sau spiritual, in locuri precum Bruxelles, New York sau alte capitale, fiindca acolo e nevoie de noi.

Am vazut in Orientul Mijlociu, odata cu ascensiunea SIIL, ca Egiptul sau Arabia Saudita au inceput sa aprecieze Israelul si sa-i solicite ajutorul. Poate asta ar functiona si in UE, in favoarea Israelului. Din culise, putem observa o tendinta pozitiva. De alta parte, il citez din nou pe premier, lumea se schimba dramatic, iar Israelul isi face noi prieteni in Asia, America Latina si Africa.

Totusi, cum se face ca cei pe care ii consideram prieteni apropiati ne injunghie pe la spate?

In anumite cercuri, in special la Bruxelles, exista o obsesie pentru Israel, pentru repararea Orientului Mijlociu. Sunt oameni carora nu le pasa ce se intampla in vecini, nu le pasa de crestinii macelariti acolo. Am abordat acest lucru ca pe o provocare. Vrem sa prezentam liderilor aceste informatii in asa fel incat sa inteleaga.

Astfel, in 2010, eram in San Remo, alaturi de CBN, la aniversarea a 90 de ani de la semnarea rezolutiei care a favorizat infiintarea unui stat evreiesc. Cei mai multi oameni n-au auzit nici de San Remo, nici de Mandatul britanic pentru Palestina. Ei cred ca istoria a inceput in 1967, cand israelienii au venit si au cucerit tot pamantul palestinienilor din senin. Chiar si intamplarile din 1948 sunt foarte distorsionate. Intotdeauna am sustinut ca iesim din fiecare intalnire obtinand ceva fiindca adevarul e de partea noastra.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 155 - 26 noiembrie 2016 pe Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează